Üsküp (Evren) Cad. No :48 34212 Güneşli /İSTANBUL

Burun Ucu Estetiği

Anasayfa » Burun Ucu Estetiği

Burun Estetiği Hakkında En Çok Merak Edilenler

Burun estetiği; burun kemik ve kıkırdak yapısından memnun olmayan, sağlıksal sorunlar yaşayan kişilerin başvurduğu bir operasyondur. Burun estetiğinde amaç, travmalar sonucu oluşan şekil bozuklukları ve doğuştan var olan yapısal bozuklukları gidermektir. Burun yapısı yüz bölgesinde en çok göze çarptığı için kişiler açısından estetik olmayan bir görüntü ortaya çıkarmaktadır, bu durum da kişide psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Burun estetiği hangi nedenden dolayı yapılırsa yapılsın operasyon sırasında solunum yolunun etkilenmemesi çok önemlidir ve bu doğrultuda hareket edilmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda uygulanmaya müsait olan bir operasyondur ve burun yapısının şekil alması zaman alabilmektedir. Burun estetiği; burun kemiğinde eğrilik ve çıkıklık olması, kıkırdak yapısında şekil bozukluğu, burnun aşırı büyük olması ve burun yapısının asimetrik olması durumlarında uygulanmaktadır. Burun yapısında oluşan şekil bozuklukları bazı kişileri derinden etkilerken bazılarını da hiç rahatsız etmemektedir. Günümüzde burun estetiği sıklıkla yapılmaktadır ve oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Burun estetiği ameliyatında burun yapısında yapılan değişiklikler; burun büyüklüğünün değiştirilmesi, burun açısının değiştirilmesi, burun köprüsünün düzleştirilmesi, burun ucunun yeniden şekillendirilmesi ve burun deliklerinin düzenlenmesidir. Burun estetiği olmaya karar veren kişilerin operasyon öncesi akıllarında birçok soru dolanmaktadır ve soru işaretlerinin yanında işlemin ameliyat olması ile endişe de duymaktadırlar.

Bu yazımızda burun estetiği hakkında en çok merak edilenler, burun estetiği çeşitleri, burun estetiği için uygun adaylar ve burun estetiği ağrılı bir ameliyat mı konularında detaylı bilgiler vereceğiz.

Burun estetiği çeşitleri nelerdir?

Burun estetiği operasyonlarında soruna bağlı olarak birçok işlem uygulanmaktadır. Hastanın şikâyeti hangi yönde ise operasyon da o doğrultuda gerçekleştirilir. Günümüzde sıklıkla yapılan burun estetiği operasyonlarında yapılan işlemler yani burun estetiği çeşitlerini aşağıda detaylı olarak inceleyeceğiz.

Burun Eğriliği Düzeltme: Burun yapısında doğuştan ya da sonradan gelişen travmalar sonucu burun eğriliği sorunu ortaya çıkabilmektedir. Burun eğriliği düzeltme işlemi cerrahi olmayan operasyonlarla düzelebilen bir durum değildir ve uygulanan dolgu enjeksiyonları kısa sürelidir. Burun eğriliği düzeltme operasyonu bazen lokal bazen de genel anestezi eşliğinde orta kısımda bulunan eğri kemik düzeltilerek kapama işlemi yapılmaktadır ve operasyon süresi değişkenlik göstermektedir.

Çarpık Burun Düzeltme: Çarpık burun, genellikle genetik sebeplerden dolayı meydana gelmektedir ve cerrahi yollarla ortadan kalkmaktadır. Çarpık burun, burun kemiğinin eğrili olmasından dolayı düzgün hatlarda olmaması durumudur. Çarpık burun düzeltme operasyonu öncesi, yüz fizyolojisi detaylı olarak incelenmeli, şekillendirme ve hesaplamalar kesin olmalıdır. Çarpık burun estetiğinde hangi nedenlerden dolayı çarpık olması yönünde ameliyat şekillendirilmektedir.

Burun Genişliği Azaltma: Günümüzde burun estetiği operasyonlarında uygulanan bir işlem olan burun genişliği azaltma, burun yapısının büyük olması durumlarında uygulanmaktadır. Burun küçültme, geniş burun yapısında olan kişiler tarafından talep görmektedir ve oldukça başarılı sonuçlar da alınmaktadır.

Burun Açısı Düzeltme: Burun açısı düzeltme operasyonu, burun kemeri düzeltme olarak da bilinmektedir ve burun kemerinde fazla olan yapılar törpü, ultrasonik cihazlar yardımı ile giderilmektedir.

Burun estetiği kimler için uygun değildir?

Burun estetiği; burun yapısından memnun olmayan kişilerin yaptırmak istediği bir operasyondur. Burun estetiği;

  • Burnu geniş ve oldukça uzun olan
  • Travma ve kaza sonucu burnu şekil değiştiren
  • Burun ucu düşük olan
  • Burunda yüksek oranda kemer sorunu olan
  • Burun delikleri asimetrik yapıda olan
  • Burun aksanında eğrilik olan kişilere uygulanmaktadır.

Burun estetiği ağrılı bir ameliyat mı?

Burun estetiği ameliyatı olacak kişiler süreçte yaşanacakları düşünmeden edemezler ve birtakım korkular yaşamaktadırlar. Burun estetiği ameliyatı şiddetli ağrı çektiren bir operasyon değildir. Her cerrahi operasyonda anesteziye bağlı olarak bazı komplikasyonlar geliştiği gibi burun estetiği sırasında da işlemden dolayı bölgede kızarıklık, şişlik gibi semptomlar gözlenebilmektedir ve geçici bir süreçtir. Burun estetiği sonrası 7 gün alçı, 2 gün burun içi tampon uygulaması ile iyileşme süreci ilerlemektedir.

Burun estetiği zor bir ameliyat mı?

Rinoplasti adı altında toplanan burun estetiği; burun yapısından memnun olmayan ve bu sebepten dolayı sağlıksal sorunlar yaşayan kişilere uygulanan bir operasyondur. Burun estetiğinde amaç; mevcut görünümün iyileştirilmesi ve işlevinin tedavi edilmesidir. Kişilerin burun yapılarından memnun olmamaları ve rahatsız olmaları onların özgüvenlerinin düşmesine, kendilerini beğenmemelerine sebebiyet vermektedir. Burun, vücudun diğer organları gibi hayati önem taşıyan bir organdır ve nefes alıp vermekte bir nimet olarak da sayılabilmektedir. Burunda meydana gelen şekil bozuklukları kişinin nefes alışverişini zorlaştıracak hayat kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Burun estetiği hem fonksiyonel hem de estetik açıdan günümüzde sıkça uygulanmaktadır. Burun estetiğinin sıklıkla uygulandığı durumlar şunlardır:

  • Burnun yüz yapısına göre büyük veya küçük olması
  • Burnun kemerli olması
  • Burun ucunun düşük olması
  • Burnun çöküntülü veya eğri olması
  • Burnun içinde et olması
  • Burun ucunun deforme olması

Burun estetiği ameliyatı açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Ameliyat şekli; kişinin burun yapısına bağlı olarak belirlenmektedir.

Burun estetiği yaptırmak zararlı mı?

Burun estetiği yaptırmak kişiler için zararlı bir operasyon değildir fakat her operasyonda ufak çaplı komplike olaylar olduğu gibi burun estetiğinde ufak çaplı komplikasyonlar gelişebilir. Her ameliyat kendi içinde birtakım riskler barındırabilir ve burun estetiği ameliyatı sonrası kanama ve enfeksiyon riski görülebilmektedir. Operasyon öncesi ortaya çıkabilecek tüm komplikasyonlar minimum seviyeye indirilmektedir ve ameliyat öncesi yapılan tetkikler de tam anlamıyla bunun içindir. Burun estetiği ile beraber burun eti, septum eğriliği ve nefes alıp vermeye engel olan durumlar eş zamanlı olarak tedavi edilebilmektedir. Aynı zamanda hekimin tercihine ve gerekli görmesi halinde kepçe kulak ameliyatı da burun estetiği ile aynı anda yapılabilmektedir. Burun estetiği ameliyatı olacak kişiler bir ameliyat türü olduğu için operasyona dair korku ve endişelerini gizleyemezler. Operasyon sonrası komplikasyon gelişip gelişmeyeceği konusunda da bir hayli endişe duymaktadırlar. Fakat az önce de belirttiğim gibi operasyon öncesi yapılan bazı tetkiklerle oluşabilecek riskler minimuma indirilmektedir. Tabi ki risk konusu kişiden kişiye farklılık göstermektedir ve bazı kişilerde hiçbir komplike olay gözlenmez iken bazı kişilerde de komplike olaylar gelişebilmektedir yani tamamen ameliyatta kullanılan tekniğe, kişinin yaşına ve hastanın kemik, kıkırdak yapısına bağlıdır.

Burun estetiği hangi anestezi türü ile yapılır?

Kapalı burun estetiği tekniğinde kesimler burnun içinde yapılmaktadır ve burun içerisinde işlem yapılarak istenilen amaca ulaşılmaktadır. Açık burun estetiği tekniğinde ise burun ucundan 3-4 cm’lik kesi girilerek buruna istenilen pozisyon verilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında sıklıkla genel anestezi kullanılmaktadır.

Burun estetiğinde yaş sınırı var mı?

Burun estetiğinde yaş sınırı bulunmaktadır ve 18 yaşını dolduran kişilere önerilmektedir. 18 yaşından önce uygulanan ameliyatlarda burun büyümeye devam edeceği için istenilen görünüm elde edilmeyebilir. Fakat burunla ilgili herhangi bir sağlıksal sorun mevcut ise 18 yaşından önce ameliyat olunabilir.

Rinoplasti olarak bilinen burun estetiği günümüz dünyasında birçok kişi tarafından yaptırılmaktadır. Bunun neden olarak da kişisel bakıma verilen önemin giderek artmasını gösterebiliriz.

Burun estetiği, adından da anlaşılacağı üzere estetik kaygılarla yaptırılabileceği gibi zaman zaman sağlık açısından da gündeme gelebilmektedir. Burun estetiği yapılırken öncelikle kişinin yüz simetrisine dikkat edilir. Dolayısıyla burunun boyutunu, şeklini veya eğriliğini düzeltmek, burun ucu veya sırtındaki deformasyonları düzeltmek, nefes alımını kolaylaştırmak veya burun üzerindeki yaralanma veya doğuştan gelen kusurları düzeltmek amacıyla yapılabilir.

Burun Estetiği Sonrası Sigara Kullanımı

Burun estetiği olduktan sonra sigara kullanmak operasyonun başarısını ciddi anlamda düşürebilir. Sigara ameliyat sonrasında iyileşme sürecine ciddi anlamda darbe vurabilir. Çünkü sigara kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da enfeksiyon riskini artıran etmenler arasında yer almaktadır. Ayrıca, sigara içmek burun içindeki dokuların iyileşmesini engelleyebilir ve sonuçların istenilen şekilde oluşmasını engelleyebilir. Ameliyat olmadan 2 ila 4 hafta önce sigara kullanımını bırakmanız ve ameliyat sonrasında da yine 2 ila 4 hafta sonra kullanıma başlayabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası Spor Yapabilir miyim?

Burun estetiği sonrasında spor yapmak iyileşme sürecine darbe vurabilir. Kaldı ki burnunuzdan iyileşme süresince rahat nefes alamayacağınız için spor yapabilmeniz de pek mümkün görünmemektedir. Ancak hafif tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.

Genellikle cerrahlar, burun estetiği ameliyatından sonra en az 2-3 hafta boyunca spor yapmaktan kaçınmanızı önerir. Bu süre, burunun iyileşme sürecinin tamamlanması ve yara iyileşmesinin daha iyi olması için gereklidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Burun estetiği hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak 1 ila 4 saat arasında süren operasyonlarla burun estetiği operasyonu tamamlanmaktadır.

Basit bir burun estetiği ameliyatı, yaklaşık 1-2 saat sürebilir. Bu tür bir ameliyatta, burun şeklinin düzeltilmesi, kıkırdak veya kemik düzeltmeleri gibi daha küçük işlemler gerçekleştirilir. Karmaşık bir burun estetiği ameliyatı ise 3-4 saat veya daha uzun sürebilir.

Burun Estetiği Yaş Sınırı

Burun estetiği için yaş sınırı kanunen olmasa da fizyolojik açıdan değerlendirilir. Genellikle gelişim çağındaki çocuklara burun operasyonları yapılmamaktadır. Elbette acil durumlar ve rahatsızlık boyutuna göre sağlık açısından bu durum yeniden değerlendirilmektedir.

Burun estetiğinde, kız çocuklarında 15-16 yaş civarı, erkek çocuklarında ise 17-18 yaş civarı burun estetiği için uygun bir yaş olarak kabul edilir.

Burun Estetiği ve Yaşam Kalitesi

Burun estetiği ve yaşam kalitesi arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Özellikle burun yapısından mutlu olmayan kişilerin özgüvenlerini artırıcı bir hamle olarak görülmektedir. Buna ek olarak estetik uyumun gelmesi de kişilerin yaşam kalitelerine etki etmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Nefes Alma Problemleri

Burun estetiği sonrasında kişilerde belirli bir süre nefes alma problemleri olabilir. Bu durum son derece doğaldır ve bir süre sonra iyileşmeye bağlı düzelme olur.

Burun Estetiği Sonrası Bakım Önerileri

Burun estetiği sonrasında kişiler başlarını yukarıda tutarak uyumak zorundadır. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı. Burun içi temizliğine mutlaka dikkat edilmeli. Gözlük kullanıyorsanız bir süre lens kullanımına geçebilirsiniz. Gözlük burun üzerinde baskı oluşturabilir.

Burun estetiği, yüzyıllardır insanların dış görünümlerini şekillendirmek için başvurdukları bir yöntemler arasında yer alıyor. Her bireyin yüzü, kişiliğini ve benzersizliğini yansıttığından, burun estetiği de kişinin kendini daha iyi hissetmesine ve özgüvenini artırmasına yardımcı olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Burun estetiği ameliyatı, estetik kaygıları olan ve burun şeklinde veya boyutunda değişiklik isteyen birçok kişiye uygulanabilir. Bu kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Estetik kaygıları olanlara
  • Doğal yapısal sorunları bulunanlara
  • Travma sonrasında oluşan sorunları gidermek isteyen kişilere
  • Psikolojik etki

Burun Estetiği Öncesi Hangi Testler Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı öncesi, hastanın genel sağlık durumunu değerlendirmek ve ameliyatın güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamak için çeşitli testler yapılır. Burun ameliyatında kan testi ilk yapılacak işlemdir. Kan sayımı, kan pıhtılaşması, enfeksiyon belirteçleri ve diğer biyokimyasal parametreler gibi testler yapılabilir. Burun estetiği ameliyatı, bazı durumlarda solunum problemlerini düzeltmek için de yapılır. Bu nedenle solunum testleri de ameliyat öncesinde yapılabilir.

Bazı hastalarda burun estetiği ameliyatı öncesinde alerji testleri yapılabilir. Bu testler, hastanın alerjik reaksiyonlarını belirlemek ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini etkileyebilecek potansiyel alerjenlere karşı önlem almak için yapılır.

Burun Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatı için farklı yöntemler ve teknikler bulunmaktadır. Burun estetiği yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Açık rinoplasti
  • Kapalı rinoplasti
  • Septoplasti
  • Dolgu enjeksiyonu

Kapalı ve Açık Rinoplasti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kapalı ve açık rinoplasti arasındaki birçok fark bulunuyor. Her iki burun estetiği yönteminin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Kapalı rinoplasti daha minimal bir yaklaşım olup daha hızlı iyileşme süreci sunarken, açık rinoplasti daha detaylı bir şekillendirme ve daha karmaşık durumlar için daha uygun olabilir. Ancak en büyük fark kapalı rinoplasti adından da anlaşılacağı üzere küçük kesilerle yapılırken, açık rinoplasti daha büyük kesilerle yapılmaktadır.

Burun Estetiği Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Burun estetiği öncesinde dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor. Bunlar arasında sigara ve alkol tüketimini bitirmek ilk sırada geliyor. Sigara ve alkol kullanımı ameliyat öncesinde ve sonrasında iyileşme sürecini kötü etkileyebilir. Nikotin ve alkol, dolaşımı olumsuz etkileyerek yara iyileşmesini yavaşlatabilir. Ameliyat öncesinde, kullanılan ilaçlar ve takviyeler hakkında plastik cerraha bilgi verilmelidir. Ameliyat öncesinde sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Burun Estetiği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar arasında istirahat ve dinlenme, başın yüksekte tutulması, bol sıvı tüketilmesi, doktorun tavsiyelerine özen gösterme gibi bazı noktalar yer almaktadır.

Yara İzi Kalır mı?

Açık rinoplastide yara izi kalma ihtimali olabilir. Ancak kapalı olan rinoplastinin gerçek amacı yara izinin kalmasını önlemektir. Dolayısıyla hangi teknik ile ameliyat olduğunuz bu noktada oldukça önemlidir.

Detaylı Bilgi İçin ve Randevu İçin Bizimle İletişime Geçiniz